Şebekeden bağımlı / bağımsız sistem , Off grid sistem ya da akülü sistem olarak adlandırılabilir.

Şebekeden bağımsız sistem , off grid sistem ya da akülü sistem olarak adlandırılabilir.
 
Sistemin temel ögeleri;
 
·Güneş Paneli
·Jel Akü
·Şarj Regülatörü
·İnverter
·Tracker ( Taşıyıcı)
 
 
           Şebeke hattının olmadığı ya da kullanılabilir bir elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde en sağlıklı ve uygun çözüm, ihtiyaca göre doğru hesaplanmış bir off grid sistemdir.  Bu sistemlerin kurulduğu yerler daha çok şebeke elektriğinin bulunmadığı ya da iletim hattına uzak olan yerlerdir. Özellikle yayla - dağ evlerinde, çiftliklerde, sinyalizasyon sistemlerinde, uzaktan bilgi sistemlerinde (otoyol tabelaları), baz istasyonlarında vb. ,off-grid kurulumlara sıkça rastlanmaktadır. Off-Grid sitem uygulanması planlanan yerlere iletim hattının çekilmesi ciddi bir trafo, direk ve kablo maliyeti oluşturmaktadır. 
 
Sistemin en önemli avantajları ;
 
• Şebekenin olmaması halinde en ekonomik çözümdür,
• Şebeke bağlantısının tesis maliyetine kıyasla, uygun ve gerçekleştirilebilir,
• Yakıt maliyeti yoktur,
• Kurulumda donanımlı fakat az sayıda personel yeterlidir,
• Kurulum süresi kısadır,
• Sistemler enerji ihtiyacına göre arttırılabilir
• Sistemler aşama aşama kurulabilir, bu sayede esnek kurulum maliyetleri vardır.
 
Sistem tasarımı yaparken dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralanabilir:
 
• Öncelikle yapılması gereken sistemin uygulanacağı yapıda mevcut olan ekipmanların tasarruflu ürünler ile değiştirilmesidir. (Aydınlatma, elektrikli ev aletleri vb. ) Böylece tüketilen enerji miktarı azalacaktır. Daha önce uygulama yaptığımız bazı yapılarda, tasarruflu ürünler kullanarak sistem maliyetlerini %40 oranında düşürmeyi sağladık.
 
• Bir sonraki aşamada bilinmesi gereken, günlük tüketiminin ne kadar olacağıdır. Günlük tüketim  hesabının yapılabilmesi için kurulum yeri içerisinde hangi ev aletlerinin günde yaklaşık olarak kaç saat çalıştırıldığını listelemeniz yeterlidir. Bu liste sayesinde evin günlük/haftalık enerji ihtiyacının ne kadar olacağı mühendislerimiz tarafından belirlenecek ve sistem hesabı bu bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilecektir.
 
• Karar vermeniz ile İNFİNİTE SOLAR mühendislerinden oluşan ekip, sistemin kurulacağı yerde ön çalışma yaparak, kurulum tasarımı ve bağlantı ekipmanlarını belirleyecektir. Ayrıca kurulum yerinde paneller üzerine gölge yapabilecek objelerin-yapıların varlığı dikkatle incelenecektir. Paneller sıralı şekilde birbiri ardına dizileceklerse, paneller arası mesafe ayarlanarak, panellerin birbiri üzerine gölgelenme yapması engellenir. Bu işlemlerin tamamını mühendis kadromuz titizlikle yerine getirmektedir.
 
• Sistem tasarımı yapılan yerin yazlık bir ev ya da yıl boyu oturulan bir yer mi olduğu da sistem tasarımı ve maliyetlere ciddi anlamda etkilemektedir. Tüm yıl boyunca kullanılacak bir yer ise panel dizaynı en kötü mevsim koşullarına göre yapılır.
 
• Kullanılan yer sezonluk ya da yazlık bir ev ise evin hangi aylar arasında kullanıldığı ilk bilinmesi gerekendir. Yapılan boyutlandırmada yaz aylarındaki radyasyon değerleri baz alınarak sistem hesaplamaları mühendislerimiz tarafından yapılır.
 
• Bu durumda hesaplanan sistem maliyeti kötü koşullara göre yapılan sistem maliyetinin hemen hemen yarısına denk gelmektedir. Tasarım kullanım süresine ve mevsimine göre hesaplanmalı böylece sistem maliyeti en uygun hale getirilmelidir.
 
• Sistem tasarımı yapılırken uygun güçte inverter seçimi talepleriniz ve ön çalışma doğrultusunda seçilir. Kullanılacak cihazlara göre anlık çekilen enerji miktarına uygun gerilim ve güçte inverter hesaplanır. Seçilecek inverterde dikkat ettiğimiz en önemli husus kullanılan cihazların (buzdolabı gibi motorlu aletlerin) demaraj akımını kaldıracak güçte olmasıdır. Demaraj akımı nominal akımın hemen hemen 3-4 katına kadar çıkabilmektedir. İnverter beslemesi cihazın özelliklerine göre bu akımı kaldırabilecek güçte olacaktır.
 
• Sistemin kurulacağı alan çatı olacaksa, mühendislerimiz tarafından çatı yönü ve eğimi detaylı olarak hesaplanacaktır. Kurulacak olan konstrüksiyon çatı izolasyonuna zarar vermeyecek şekilde monte edilir. Sistem bahçeye kurulacaksa, sabit ayaklarla montajı yapılabileceği gibi güneşi takip eden sistemler kurularak da montaj yapılabilir. Trackerin ( taşıyıcının ) tek ya da çift eksenli olmasına bağlı olarak üretilen enerji miktarı %15-35 arasında arttırılabilir.
 
• Akülerin konumlandığı alanın muhafazası, akülerin ömürleri açısından önemlidir. Akülerin tasarımları yapılırken otonomi süresinin yanında akülerin yerleştirileceği yer de mühendislerimiz tarafından belirlenecektir. Akülerin yerleştirildiği yerin havadar olması, akülerin ısınmasını engellemede çok etkilidir.
 
• Enerjinin DC olarak taşınması esnasında, mesafe arttıkça kaybedilen enerji miktarı önemli miktarlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle kullanılacak cihazların (güneş paneli - akü -inverter) aralarındaki mesafeyi mühendislerimiz en aza indirecektir. Buna ek olarak uygun boyutta kablo kullanılacaktır.
 
Sistem hesabı tamamlandıktan sonra evin yıllık/sezonluk olarak kullanımına ve evin enerji ihtiyacına göre otonomi süresi belirlenecektir. Güneş hiç çıkmasa dahi lambanın ihtiyacı olan enerjinin sağlanacağı gün sayısına otonomi süresi denir.


Diğer Haberler

MARKALARIMIZ